Храм Св. Оца Николе у Малој Митровици

Храм Св. Оца Николе у Малој Митровици

Храм Св. Оца Николе саграђен је 1938 године задужбина је Николе Петра Марковића сточног трговца из Мале Митровице. Наредне године 22 маја на Николаје осветио га је Шабачки епископ Симеон.

1994. године осликан је живопис у храму. Живопис су осликали Предраг Стојковић у монаштву назван Лазар сада покојни и Владимир Кидишевић, републички конзерватор из Београда у фреско-техници. При постављању живописа сво време им је помагао тада студент електротехнике данашњи наш еписког Јеротеј. Радови су трајали до 13. новембра 1994 године када је владика шабачки Лаврентије освештао ново постављени живопис.

Занимљиво је рећи да Ктитор Никола као сточни трговац је узгајао свиње на радничкој колонији и то му је било основно занимање. Сво време је био гоњен унутрашњим призивом да сагради храм у месту и тражио је подесну локацију. На крају је изабрао садашњу локацију где је и саградио наш храм. После двадесет година на његово имање које је завештао Цркви 1947. комунисти су све одузели.

1944. године на Видовдан упокојио се задужбинар Никола П. Марковић у Шапцу. Занимољиво је рећи да су археолози прекопавајући земљиште имања Николе Марковића пронашли темеље чак четири цркве и то све темељ на темељу садашње ископине на Колонији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *