Из породичних албума Мало Митровичана у првој половини XX века

Из породичних албума Мало Митровичана у првој половини XX века

Захваљујући сараднику и лектору на овим фото албумима Јелени Топић објављујемо серију од наредних неколико објава на нашем порталу. Фото албум је настао у новембру 2004 године од тада многи су нас напустили.

Фотографија је сведочанство времена, сведочанство без речи и реч без лажи.Она својом поруком допире у душу човека и једног времена. Њу не треба преводити, она се чита очима и њене поруке најбрже стижу до срца.

Слике живе док их неко гледа. Албум фотографија ,,Из породичних албума Мало Митровичана у првој половини XX века“ враћа живот нашег места у време прве половине прошлог, XX века. Он оживљава успомене на абаџије,сараче,трговце,опанчаре,ћурчије,кафеџије,лончаре,столаре… и њихове породице, које су у том периоду чиније наше место препознатљивим и посебним. Фотографије из породичних албума тридесетак маломитровачких породица, и препознатљивих и заборављених.Шеталиште и плажу враћају у сећање, прославе Ђурђевдана,шегрте, калфе и мајсторе,улице и радње, дедове и очеве, баке и мајке и подсећају на традицију и културни идентитет времена прошлог. Неке од породица као Михаила Лолића, Солаковића, Маре Трифуновић, Јоцковића и других не мање значајних није забележио овај албум, јер њихове фотографије нису сачуване, али су они препознатљиви на породичним фотографијама својих рођака и пријатеља.

Живећи свој живот на овој великој мачванској равни запљускиваној таласима реке Саве, притиснутој огромним небом са свих страна, некад ведри, а некад натмуреним са увек присутном бригом за опстанак, препуштамо се чарима носталгије.

Зато овај албум нека буде ,, нешто више него празник.Тренутак ка се пожутелим и пепељастим годинама наталоженим у рафовима, враћа вредност која их изједначује са овим данашњим и овим сутрашњим данима“ Мала Митровица .. век XX..век XXI.

Весна Петровић

Данас живи Сретена са својом породицом и децом
Данас у Малој Митровици живе Слободанов син Владимир са породицом и Љубиша са својом породицом

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *