Кућа Аманет

Кућа Аманет

Сеоско туристичко домаћинство „Аманет“ породице Радовановић из Мале Митровице смештено је у Засавици 2 и тек од недавно спремно је за посетиоце, за оне који желе бег из града, за љубитеље природе, села, за уживање и одмор.

Тренутно домаћинство располаже са три лежаја и идеално је за смештај једне породице.
„Идеја да направимо једно овакво домаћинство постоји више од десет година када смо и купили овај плац. Специјални резерват природе „Засавица“ је и тада већ увелико био бренд целог краја, па смо, ослањајући се на ту његову величину, значај, велики потенцијал, за који мислим да још увек није у потпуности искоришћен, и ми размишљали да потражимо неку своју шансу у сеоском туризму. Идеја је била ту, плац је купљен, али се ништа осим те куповине није радило на њеној реализацији дуго времена, просто околности за нас нису биле повољне и та замисао је била на чекању све до недавно“, прича Никола Радовановић из Мачванске Митровице.


Популарност сеоског туризма последњих година је све већа, а може се рећи да је то једна од ретких ствари на које је пандемија вируса ковид 19 позитивно утицала. „Kако у нашој земљи, тако и у Европи сеоски туризам је све заступљенији, све више се траже одмаралишта у руралним срединама. Претходна, па донекле и текућа година су дефинитивно специфичне и свакако је због немогућности да неколико месеци путујемо ван граница Србије ова грана туризма била изузетно заступљена и самим тим и исплатива. За нашу породици 2020. је била добра у једном другом смислу, а то је да смо коначно направили велики помак и кренули у реализацију давне идеје“, наставља Мачванин. Он објашњава да се у реализацију кренуло у великој мери и захваљујући помоћи државе.


„Више година уназад Влада Србије и надлежна министарства све више помажу сеоска домаћинства, младе и њихов останак на селу, тако да смо ми 2019. године завршили комплетну документацију која се тиче плаца, регистрације пољопривредног газдинства и учествовали на једном конкурсу. Аплицирали смо за средства у
октобру, а добили их већ крајем године. Нисмо чекали пуно, колико да прођу најхладнији месеци и са радовима стартовали у фебруару.
Приступили смо комплетној обнови куће која се налазила на овом плацу и која је заиста била руинирана и као таква захтевала значајна улагања“, прича Никола. Kућа је не само уређена, већ је мало и проширена и сада је идеална за одмор једне четворочлане породице.

„Да је било лако – није, само ми знамо колико смо се нарадили, али заиста кућа сада изгледа јако лепо, топла је, пријатна за боравак, добро опремљена. Спремна је за посетиоце, којих ће, желим да верујем, бити пуно. Мислим да је „Аманет“ идеалан за одмор, за бег из градске вреве у село, у један мир који овде свакако може да се нађе. У непосредној близини је и поменути Специјални резерват природе „Засавица“, тако да је локација идеална за екологе, биологе, риболовце, за бициклисте, пешаке, генерално за заљубљенике у природу“, објашњава он. За сада у „Аманету“ постоје само три лежаја, али је план породице Радовановић да се то у ближој будућности промени.

„Свакако имамо замисао да ширимо и даље развијамо причу са сеоским туризмом, да на овом плацу наставимо са изградњом нових смештајних капацитета. У плану нам је и изградња нових садржаја
на плацу везаних за децу у смислу мобилијара и радионица, просто желимо да искористимо пун потенцијал нашег плаца који је веома погодан за овај вид туризма. Идеја је и да можда отворимо неки мали ресторанчић на отвореном који би радио само викендима, а због великог броја гостију који пролазе поред нашег газдинства на путу до резервата“, прича даље Никола.

У почетку, признаје он, био је донекле резервисан према идеји осеоском туристичком домаћинству, међутим уређењем куће, самог дворишта, и мишљење му се променило.
„Све се може када се има воље и када се породица цела укључи у неки пројекат, као што је моја у овај, када сваки члан да свој допринос. За разлику од раније, а поготово од недавно када су почели да нас посећују гости, мишљења сам да сеоски туризам има будућност, да је то једна перспективна грана и у годинама које су
пред нама посветићемо се томе у знатно већој мери, сада смо тек на почетку једне приче, свесни смо да посла има доста, али најбитније је да сваки наш гост из „Аманета“ оде задовољан, што ће за насбити сатисфакција само по себи“, каже Радовановић.

Портал МалаМитровица захваљује се Данки Туфегџић на уступљеном тексту!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *