Mir Božiji, Hristos se rodi!

Pravoslavni vernici 7. januara proslavljaju Božić – rođenje Isusa Hrista, praznik koji se smatra jednim od najradosnijih i najvećih hrišćanskih praznika. Proslavljanje Božića počinje od Badnjeg dana kada se badnjak unosi u kuću, a karakteristični običaji na ovaj dan, poput slame, Božićne česnice, pečenice, položajnika i svečanog pozdrava “Hristos se rodi – Vaistinu se rodi” su vezani isključivo za ljudsko pouzdanje u Boga.

Nakon četrdesetodnevnog posta, za Božić se priprema bogata trpeza, danas malo svedenija nego nekad, i ceo dan je posvećen slavlju zbog rođenja Isusa Hrista.

Ceo dan je posvećen porodici i slavlju, a jedini gost na današnji dan je položajnik koji se daruje simboličnim poklonima jer je došao u kuću da održi zdravicu. Običaj je da se na Božić ljudi umesto uobičajneog pozdrava, pozdravljaju sa “Hrstos se rodi” i “Vaistinu se rodi”, a nijedan praznik nema više narodnih običaja koji su se održali do danas. Oni se razlikuju na teritoriji Srbije u zavisnosti od kraja, ali su najzastupljeniji polaganje badnjaka, zastiranje domova slamom, kvocaje i pijukanje, mešenje česnice i dolazak položajnika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *