Петровданске лиле у Малој Митровици

Петровданске лиле у Малој Митровици

Као што традиције налаже вече уочи великог црквеног празника Петровдана (посвећен светим апостолима Петру и Павлу) грађани Мале Митровице са својим најмлађим члановима су се скупљали и палили Петровданске лиле.

Обичај прављења и паљења петровданских лила вековима је присутан код сточарског становништва на подручју западне Србије и везан је за празник Петровдан, посвећен Светим Апостолима Петру и Павлу који се прославља 12. јула. Неколико дана пре Петровдана чланови заједнице праве лиле од брезове или трешњеве коре. Кора се тракасто ољушти, савије кружно попут „ветрењаче“ и причврсти на врх лесковог штапа дужине око 1 метар. Да би била спремна за употребу, односно лако запаљива, овако направљена лила суши се неколико дана. Централни догађај светковине, односно паљења лила се одиграва уочи Петровдана и праћен је низом обичаја, међу којима су и брање цвећа и плетење венчића. Са првим сумраком стока се затвара у торове, где се обавља мужа и кићење цветним венцима. Одмах потом деца и омладина пале лиле и са њима трче око торова, певајући: „Куда лиле ходиле, туда краве водиле.” У исто време пале се ватре на раскрсницама, где уз песму, игру и шалу овај вид окупљања мештана прераста у народно весеље које траје до дубоко у ноћ.

У насељу Модран комшије су се окупиле и са својом децом, унуцима и комшијама одележије Лилење и тако одржале традицију окупљања и дружења.

У свим улицама Мале Митровице грађани су се окупљали и са најмлађима обележили традиционали обичај.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *