Срећна слава Мала Митровице

Срећна слава Мала Митровице

Данас 22.маја 2022.године је Пренос моштију Светог оца Николаја храмовна слава нашег места!

Данас је у храму Светог оца Николаја одржана пресвета литургија поводом храмовне и месне славе Пренос моштију Светог оца Николаја уз присуство много свештеника из Богатића, Засавице, ,Брдарице , Малог Зворника и верног народа из самог места и околних места.

Присуствовала су и деца ометена у развоју из Београда и околине која су овом приликом и причестила

После свете литургије којој је присуствовао велики број верника изнешене су литије које су ношене око самог храма.

Храм је и освећен како приличи славској литији.

Последњи чин саме литургије и литије је било освећење славских колача свих оних који славе Пренос моштију Светог оца Николаја као крсну славу.

Свети отац Николај родио се у граду Патари, у Ликији. Родитељи његови, Теофан и Нона били су људи знаменити, високородни и богати и чинили су многе милостиње према сиромашнима. Био је то велики угодник Божији, велики Чудотворац и изврсни посредник пред Богом. Још као дете дали су га родитељи његови да учи Свето Писмо, те пошто се одликовао природном бистрином ума и руководством Светог Духа, за кратко време стекао је велику мудрост. Име је добио по свом стрицу Николају, епископу града Патаре. Замонашио се у манастиру „Нови Сион“ и још за живота народ га прозва Светитељем. Био је изабран за архиепископа града Мира у Ликији, где је и сахрањен након смрти, 343 године. Одатле је под најездом Муслимана, 1087. године, народ склонио његове свете мошти у Бари у Италији. Пренос моштију је извршен по чудесном сновиђењу једног христољубивог, побожног и праведног монаха, коме се јавио Свети Николај и рекао да се његове мошти пренесу у Бари, који је у то време био под православним патријархом. Kако је речено тако је учињено. Приликом преноса светих моштију, десила су се многа чудеса. Исцелише се болесни, хроми и слепи, глуви и бесомучни. Та чудеса и чудесна исцељења дешавају се и дан данас. Зато многи хришћански ходочасници походе град Бари, где је временом саграђена и црква у знак захвалности и част његову, и долазе ту из разних крајева света на поклоњење чудесним моштима и кивоту светитеља Николаја.

При преносу светитељских моштију догоде се многа чудеса, како од додира моштију, тако и од мира, које се изобилно точило из моштију. Још се у овај дан спомиње чудо светог Николаја над Стефаном Дечанским, краљем српским; наиме, како је светитељ Николај повратио вид слепоме краљу Стефану (в. 6. децембар).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *