Срећна слава Мала Митровице

Срећна слава Мала Митовице

Данас 22.маја 2021.године је Пренос моштију Светог оца Николаја храмовна слава нашег места!

Данас је у храму Светог оца Николаја одржана пресвета литургија поводом храмовне и месне славе Пренос моштију Светог оца Николаја уз присуство много свештеника из Богатића,Засавице, Ноћаја,Салаша Ноћајског, Малог Зворника и верног народа из самог места и околних места.

Учешће у светој литургији узеле су и чланице етно групе ,,Огањ“ са својим изведбама.

Чланице етно групе Огањ

После свете литургије којој је присуствовао велики број верника изнешене су литије које су ношене око самог храма.

Храм је и освећен како приличи славској литији.

Последњи чин саме литургије и литије је било освећење славских колача свих оних који славе Пренос моштију Светог оца Николаја као крсну славу.

Свети отац Николај родио се у граду Патари, у Ликији. Родитељи његови, Теофан и Нона били су људи знаменити, високородни и богати и чинили су многе милостиње према сиромашнима. Био је то велики угодник Божији, велики Чудотворац и изврсни посредник пред Богом. Још као дете дали су га родитељи његови да учи Свето Писмо, те пошто се одликовао природном бистрином ума и руководством Светог Духа, за кратко време стекао је велику мудрост. Име је добио по свом стрицу Николају, епископу града Патаре. Замонашио се у манастиру „Нови Сион“ и још за живота народ га прозва Светитељем. Био је изабран за архиепископа града Мира у Ликији, где је и сахрањен након смрти, 343 године. Одатле је под најездом Муслимана, 1087. године, народ склонио његове свете мошти у Бари у Италији. Пренос моштију је извршен по чудесном сновиђењу једног христољубивог, побожног и праведног монаха, коме се јавио Свети Николај и рекао да се његове мошти пренесу у Бари, који је у то време био под православним патријархом. Kако је речено тако је учињено. Приликом преноса светих моштију, десила су се многа чудеса. Исцелише се болесни, хроми и слепи, глуви и бесомучни. Та чудеса и чудесна исцељења дешавају се и дан данас. Зато многи хришћански ходочасници походе град Бари, где је временом саграђена и црква у знак захвалности и част његову, и долазе ту из разних крајева света на поклоњење чудесним моштима и кивоту светитеља Николаја.

При преносу светитељских моштију догоде се многа чудеса, како од додира моштију, тако и од мира, које се изобилно точило из моштију. Још се у овај дан спомиње чудо светог Николаја над Стефаном Дечанским, краљем српским; наиме, како је светитељ Николај повратио вид слепоме краљу Стефану (в. 6. децембар).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *